In de Versnelling
16 oktober, 2016
In 2016 nam Nienke Bloksma door middel van een WildCard deel aan de eerste editie van onze succesvolle Masterclass Versnelling van de Energietransitie. In deze blog vertelt zij over haar ervaringen.
De tijd is omgevlogen. Ik weet het nog goed, die ochtend begin april. Ik liep door het dorp en mijn telefoon ging. “Met Rick Bosman,” zei de telefoon. Mijn dag kon niet meer stuk: ik had een wildcard voor de Masterclass Versnelling van de Energietransitie gekregen!
Nu, een half jaar later, is de Masterclass alweer afgerond. De afgelopen week realiseerde ik me, hoeveel ik in dat half jaar heb geleerd en gedaan. Voor elke cursusdag kregen we literatuur die we konden bestuderen, een groot aantal sprekers kwam ons opzoeken om hun bevlogenheid met ons te delen en elke keer kregen we opdrachten om onze eigen casus een stukje verder te helpen. Rick en Matthijs, de docenten van de Masterclass, mengden zich met ons in levendige en soms felle discussies.
In het kippenhok
Het begon meteen al goed. De eerste cursusdag zaten we letterlijk in een kippenhok. In het minirondeel in Amsterdam, vlakbij de RAI, maakten we kennis met elkaar en met de transitiekunde. Marjan Minnesma van Urgenda gaf een bevlogen betoog waarom we echt vaart moeten maken met die energietransitie en we gingen in tweetallen stoeien met het multi-level perspectief.
De dagen die volgden zaten we steeds op andere, vaak inspirerende, plekken in Nederland. Zo zal ik de lunch in de kas van de stadsboerderij Caetshage in Culemborg niet snel meer vergeten. Wat een pracht, en wat ongelofelijk lekker!
En wat leuk om al die verschillende sprekers te horen, met ze van gedachten te wisselen en de interactie tussen de cursisten onderling. Net als bij die lunch, waren het ook steeds de mensen die vanuit hun passie spraken, die het meeste indruk maakten. Ik zat vaak op de terugreis in de trein te stuiteren van de energie!
Ook in Culemborg zagen we hoe burgers samen lage temperatuur stadsverwarmingsbedrijf ThermoBello met succes exploiteren. In Utrecht hoorden we hoe de gemeente daar de dialoog met de burgers is aangegaan. Jan Willem van de Groep vertelde in Rotterdam over de Stroomversnelling en FactoryZero. En zo waren er nog velen met mooie verhalen.
No regret
In de zomer kregen we de tijd om een aantal interviews te houden met spelers in het veld die je nog niet kent, maar die mogelijk interessant kunnen zijn in je eigen casus. Een deel van de interviews deden we in tweetallen. Nicolaas van het Plushuis was mijn buddy en samen hebben we Amsterdam onveilig gemaakt, op zoek naar een manier om mensen te helpen hun huis te verduurzamen zonder dat ze later spijt krijgen van deel-maatregelen. In zijn blog ‘het rode lint’ beschrijft hij die no-regret aanpak heel mooi.
En toen was het ineens de laatste cursusdag. Elf cursisten en twee docenten zijn van een aantal willekeurige mensen met een zeer diverse achtergrond, in een hechte groep veranderd. Het lijkt wel of we nóg meer gedreven zijn om vaart te maken met die energietransitie, de focus is verhoogd, we zijn doelgerichter geworden. We weten beter waar we het over hebben, hoe we het proces kunnen versnellen en wie ons daarbij kunnen helpen.
Die laatste dag mocht iedereen presenteren hoe de interviews waren verlopen en wat de Masterclass hem of haar had gebracht. Veel mooie, inspirerende verhalen. Jan Rotmans, professor in de transitiekunde, hoorde het allemaal aan en vatte het op zijn manier nog eens samen.
Ook deelnemen aan de Masterclass Versnelling van de Energietransitie? Lees hier meer over het programma van de aankomende, derde editie! En wil je de energietransitie versnellen, maar heb je een kleiner budget? Ook dit jaar stellen wij weer twee WildCards ter beschikking voor gemotiveerde veranderaars. Lees hier meer en meld je aan!
Volg ons