nieuws

Nederland na Corona 4: Voorwaarts Struikelen

8 april, 2020

 
In een crisis, zeker een crisis met zulke aangrijpende en ingrijpende gevolgen als de corona-crisis, heeft de lange termijn vaak geen prioriteit. Toch is het juist nu zaak na te denken en ons uit te spreken over een samenleving en economie na corona. Daarom organiseren wij een reeks online gesprekken met elkaar. In deze blog reflecteert Derk Loorbach op het derde gesprek en kijkt hij vooruit naar deel 4. Praat je mee?
 
Lees hier waarom we deze reeks gesprekken zijn gestart, lees hier de terugblik op het eerste gesprek en hier de terugblik op het tweede gesprek. Denk je met ons mee over een samenleving na corona? Neem deel aan ons derde gesprek op vrijdag 10 april! Wil je graag op de hoogte blijven van deze reeks gesprekken? Laat hier je gegevens achter.
 
De afgelopen drie weken organiseerden we bij DRIFT op vrijdagmiddag een online transitiegesprek over Nederland na Corona: een uit de hand gelopen experiment dat afgelopen weekend zelfs het journaal haalde. De NederlandnaCorona-gesprekken ontstond vanuit de discussie die we intern voeren over de potentiële impact, dynamiek en betekenis van de huidige crisis voor de transities naar een duurzame samenleving op de lange termijn.
 
Daar schreven we dit stuk over en we organiseerden de eerste online co-creatieborrel waar iedereen welkom was. Dat eerste gesprek met ruim 200 mensen draaide vooral om het uitwisselen van de vragen en ideeën die er leven. Wat zijn de nieuwe dingen die zichtbaar en hopelijk groot of normaal worden? Wat willen we behouden – maar moet daarvoor misschien wel transformeren? Waarvan wordt nu helemaal duidelijk dat we van af moeten?
 

Ons uit de hand gelopen experiment haalde zelfs het NOS-journaal van 4 april 2020!
 
Die open insteek bleek aan te slaan. Het zorgde voor enorme energie, veel toevallige en leuke ontmoetingen, nieuwe initiatieven en contacten. Genoeg reden om vervolgens ook een tweede en derde gesprek te organiseren. Hierin gingen we op veler verzoek toch wat meer organiseren op gedeelde energie en interesse. De dromers, doeners, denkers en doormodderaars kwamen samen in een eigen deelgesprek in de tweede sessie. In het derde gesprek deelden we onszelf in aan de hand van een aantal initiatieven en hulpvragen van deelnemers, over hoe we de politiek, beleidsmakers en elkaar verder helpen in transitie en over gedragsverandering in transities. Welke nieuwe gewoonten leren we nu aan en hoe behouden we die?
 
De transitiegesprek-formule
Honderden mensen deden mee. Het experiment bleek te werken: bied een platform aan waarin wie komt, komt en waarin er ruimte is voor allerlei emoties, inzichten, ideeën – zonder gelijk met oplossingen te komen of een concreet doel te hebben. Zo ontstaat er nieuw inzicht en contact. Het gesprek is is al waardevol op zich, om met elkaar even uit de korte termijn te komen, inspiratie op te doen en misschien wel met iets meer inzicht, vertrouwen en perspectief aan de slag te blijven. Dat is de transitiegesprek- formule: een platform voor uitwisseling, dialoog en verrassing georganiseerd door betrokken mensen die de luxe hebben van ruimte en energie, en misschien ook wel ideeën en ervaring die ze voor het collectief kunnen inzetten.
 
Voorwaarts struikelen
Daarom hebben we ook besloten door te gaan, maar we gaan wel weer voorwaarts struikelen: in dezelfde vorm zou het een herhaling van zetten worden. Bovendien begon het lastig te worden het spontane vol te houden. Er komt zoveel initiatief los, zoveel mensen willen aanhaken en pitchen, en onderwerpen, vragen en fantastische suggesties en plannen delen: het is voor ons lastig nu een vorm te vinden waarin we iedereen serieus een plek kunnen geven en het toch zinvol te houden. Tegelijk is die energie prachtig en past ook geheel in onze visie: het faciliteren en verbinden van gesprekken, initiatieven, vragen, gedachten en emoties die horen bij het collectieve zoek- en leerproces dat transities naar een duurzame en gezonde toekomst zijn. Daarom gaan we op de volgende manier verder met experimenteren:
 

  • Transitiegesprekken: we gaan de komende weken verder met een vrijdagmiddaggesprek dat we vanuit DRIFT inleiden met een reflectie en duiding van de actualiteit, om vervolgens open en inhoudelijk met wie er maar wil aansluiten in gesprek te gaan.
  • DIY transitiegesprekskit: al diegenen die zelf een gesprek willen voorzitten, organiseren of nu al een initiatief nemen willen we faciliteren met het recept voor het transitiegesprek. Door het delen van de filosofie, de powerpoints, de programma’s, de hostingtechniek, het online platform en het netwerk kunnen er zo overal in heel verschillende netwerken en plekken nieuwe gesprekken ontstaan.
  • Transitieforum: op acht mei organiseren we het eerste online forum waarin we terug hopen te horen van alle initiatieven en deelgesprekken die zijn ontstaan en willen evalueren hoe de transitiegesprekken van DRIFT en daarbuiten bevallen.

 
Aanstaande – goede vrijdag – willen we naast het transitiegesprek ook graag deze ideeën delen en iedereen uitnodigen tot een eigen gesprek of initiatief. Wij willen bij DRIFT dus het gesprek blijven voeren, intern en naar buiten toe, en we hopen jullie en velen met ons ook. Dat doen we niet om de oplossing te vinden of iemand anders de opdracht tot verandering te geven, maar om met elkaar door de crisis heen vertrouwen in de toekomst op te bouwen. Deze gesprekken hebben ons in elk geval gesterkt: er zijn heel erg veel betrokken, open, kritische, enthousiaste, ondernemende en sociaal ingestelde mensen die de ruimte hebben om te investeren in elkaar en maatschappelijke vooruitgang. We hopen van harte jullie aanstaande vrijdag weer terug te zien, opnieuw te ontmoeten in ons transitieforum of in de tussentijd in een van jullie of onze transitiegesprekken na corona!   
 
Hoe doe je mee? Hier vind je alle details van het vierde #NederlandnaCorona-gesprek op vrijdag 10 april 2020. Laat hier je gegevens achter om op de hoogte te blijven van onze #NederlandnaCorona-activiteiten. En heb je vragen of wil je ons op de hoogte houden van jouw #NederlandnaCorona-gesprek? We horen graag van je op transitiegesprek@drift.old.tabs-spaces.nl!