nieuws

Nederland na Corona 6: Natuur na Corona

22 april, 2020

 
In een crisis, zeker een crisis met zulke aangrijpende en ingrijpende gevolgen als de corona-crisis, heeft de lange termijn vaak geen prioriteit. Toch is het juist nu zaak na te denken en ons uit te spreken over een samenleving en economie na corona. Daarom organiseren wij een reeks online gesprekken met elkaar. In deze blog kijkt Derk Loorbach vooruit naar ons zesde gesprek. Praat je mee?
 
Lees hier waarom we deze reeks gesprekken zijn gestart, lees hier de vooruitblik naar het tweede gesprek, hier de vooruitblik naar het derde gesprek, hier de vooruitblik naar het vierde gesprek en hier de vooruitblik naar het vijfde gesprek. Denk je met ons mee over een samenleving na corona? Neem deel aan ons zesde gesprek op vrijdag 24 april! Wil je graag op de hoogte blijven van deze reeks gesprekken? Laat hier je gegevens achter.
 
Wat is schone lucht waard? Is het erg dat er nauwelijks meer insecten zijn (heb je wel meegedaan met de nationale bijentelling?)? Wat doen al die dieren opeens in de stad? Wat is de relatie tussen eten en natuur? Moeten we de natuur beschermen? Al dit soort vragen lijken relevanter dan ooit in deze crisis.
 
Natuur en gezondheid
Er zijn duidelijke aanwijzingen dat de teruggang in natuur en biodiversiteit en klimaatverandering ons vatbaarder maakt voor (de verspreiding van) infectieziekten. Het is ook duidelijk dat de manier waarom we met dieren omgaan die kans vergroot, zowel via de markten in China als door de intensieve dierhouderij in Nederland die (tot nu toe) nog vooral tot infectieziekten onder dieren en van dier op mens leidt. Het is ook duidelijk dat gezondheid en natuur en milieu een directe link hebben met corona: slechte longen en slechte luchtkwaliteit leidt tot hogere kwetsbaarheid. Maar ook overgewicht en suikerziekte spelen een rol.
 
Onze relatie met de natuur
Aan de andere kant zien we nu alles gedwongen stil valt ook opeens de blauwe lucht, de vogels en de bloemen. Nederland gaat massaal het park en de tuin en de natuur in. We zijn bezig met bewegen en proberen lokaal en gezond te eten. De natuur komt uit de schaduw en over de hele wereld duiken beelden op van dieren die nieuwsgierig de stad door struinen. Vaak op zoek naar voedsel nu toeristen wegblijven, maar ook omdat er plots rust en ruimte is. Zijn we in transitie naar een gezondere wereld?
 
In deze crisistijd laait met andere woorden het debat over onze relatie met de natuur weer op. In de wetenschap, van postmodernisme tot de ecologie, wordt al een aantal decennia gereflecteerd op de mate waarin we maatschappelijk en individueel het onderscheid tussen mens en natuur maken. Zijn we nu zo vervreemd geraakt van de natuur dat we een virus als onnatuurlijk zien of gaan we zo slecht om met de natuur dat we de oorzaak zijn?
 
Biodiversiteit in het Antropoceen
Ondertussen hebben wetenschappers het huidige tijdperk een aantal jaren terug als het Antropoceen aangeduid: we zijn als mens zo aanwezig dat de aarde nog miljoenen jaren onze sporen zal dragen. Ondertussen waarschuwen ecologen steeds indringender voor de catastrofale neergang van de biodiversiteit: een miljoen soorten driegen uit et sterven, de insectenpopulatie is tijdens ons leven gedecimeerd en met gif, ontbossing en monoculturen putten we ecosystemen en bodem zo uit dat we letterlijk de basis voor ons bestaan ondermijnen.
 
De wereldgemeenschap van VN, NGO’s, progressief bedrijfsleven en wetenschap werkte er naartoe om eind dit jaar, o ironie, in China een nieuw mondiaal tienjarenakkoord rond biodiversiteit te sluiten. Deze post-2020 agenda van de CBD draait om transformative change: het moest een decennium inleiden van bending the curve on biodiversity en van het Paris moment for Biodiversity dat publiek, bedrijfsleven en overheden zou verenigen rond de natuur.
 
Nederland na Corona 6: Natuur na Corona
Het loopt allemaal anders, en alle bijeenkomsten en het hele traject dit jaar zijn tot nader order uitgesteld. Maar hoe transformative wil je het hebben? En hoeveel ruimte is er nu wel niet om mensen, bedrijven en beleidsmakers richting een nature positive economy te helpen? In het volgende transitiegesprek gaan we dat verkennen samen met gast-host en DRIFT-bekende Pepik Henneman (Meneer de Leeuw). Welke vragen en ideeën leven er, wat kunnen we doen en met wie? Onderwerpen die zeker aan de orde komen zijn:
 

  • Biodiversiteit in de stad, nature based solutions
  • Bedrijven, biodiversiteit en de VN-conventie
  • Eten en de natuur

 
Uiteraard horen we het weer graag als je zelf mooie voorbeelden, vragen of ideeën wil inbrengen. We hopen jullie vrijdag weer te zien en horen voor de wekelijkse dosis transitie-inspiratie!
 
Hoe doe je mee? Hier vind je onze DIY-transitiekit. Hier vind je alle details van het zesde #NederlandnaCorona-gesprek op vrijdag 24 april 2020. Laat hier je gegevens achter om op de hoogte te blijven van onze #NederlandnaCorona-activiteiten. En heb je vragen of wil je ons op de hoogte houden van jouw #NederlandnaCorona-gesprek? We horen graag van je op transitiegesprek@drift.old.tabs-spaces.nl!