news

Speciale Editie Burgermeester Academie

3 October, 2017

 

Ben jij beleidsambtenaar bij een gemeente, van het COA, of werk je bij een maatschappelijke organisatie die zich inzet voor nieuwkomers? Wil jij reflecteren en leren van pioniers en innovatieve aanpakken?  Meld je dan nu aan voor de Burgermeester Academie: ‘Hier pakken nieuwkomers hun leven weer op’.
De Burgermeester Academie wil bijdragen aan de versnelling van maatschappelijke innovatieprocessen in Nederland. Als deelnemer maak je kennis met bijzondere projecten die tot stand kwamen met bijdrage van pionierende burgers en ondernemers. Tijdens de academie experimenteer je met ‘innovatie door participatie’ binnen je eigen werk en pas je in het tweede deel van de academie de ervaringen en lessen toe binnen een project in je eigen werkpraktijk.
Op donderdag 30 november en vrijdag 1 december 2017 verwelkomen Debora Timmerman en Pepik Henneman professionals in opvang en integratie van statushouders in de Bijlmerbajes bij Refugee Company voor een speciale editie van de Academie.
Burgermeester Academie: ‘Hier pakken nieuwkomers hun leven weer op.’

Nieuwkomers vinden werk bij Refugee Company, en werk is een belangrijke stap naar een gewoon leven. Om goed te begrijpen hoe Refugee Company werkt, gaan de deelnemers van deze speciale editie van de Burgermeester Academie in gesprek met betrokken nieuwkomers, beleidsmakers van gemeente Amsterdam, het COA en de oprichters van Refugee Company. De overnachting vindt plaats in The Movement Hotel. Dit is een popup-hotel dat gerund wordt door nieuwkomers. Ook hier maken de deelnemers kennis met de organisatoren.
De deelnemers gebruiken de conceptuele kaders van professor Halleh Ghorashi, themaleider Veerkracht, diversiteit en inclusie bij het Institute for Societal Resilience. Ze reflecteren op hun eigen ervaringen en op de lessen van de pioniers en maken van daaruit de vertaalslag naar hun eigen praktijk. Iedereen wordt uitgedaagd voor de terugkomdag een nieuwe actie uit te proberen.
Organisatie

Pepik Henneman is initiatiefnemer van de Burgermeester Academie. Hij is ook oprichter en directeur van het bedrijf Meneer de Leeuw, waar hij initiatieven van pioniers uit het bedrijfsleven, samenleving en de overheid verbindt om vernieuwingsprocessen te versnellen die bijdragen aan een duurzame samenleving. Pepik pioniert ruim vijftien jaar met duurzaam ondernemen en is sinds 2006 verbonden aan DRIFT.
Debora Timmerman is secretaris van de Stichting Burgermeester Academie en is professional op het grensvlak van communicatie en veranderingsprocessen. Haar focus ligt daarbij op duurzaamheid en het sociale domein. Debora werkt ruim vijftien jaar binnen de overheid als communicatieadviseur. Haar liefde ligt in het maken van verbindingen tussen mensen met verschillende ‘talen’ en achtergronden. Debora is eigenaar van Springtij Communicatie, een communicatiebureau gericht op maatschappelijke vraagstukken.
Debora en Pepik nodigen deelnemers uit hun visie, praktijk en dilemma’s te delen tijdens deze speciale editie van de Burgermeester Academie. Samen met de deelnemers brengen ze zo in beeld hoe de opvang en de integratie van vluchtelingen zich de afgelopen 50 jaar heeft ontwikkeld. Waar staan we nu en waar denken wij dat het heen gaat?
Interesse?

Meld je dan nu aan voor de Burgermeester Academie of bezoek de website voor meer informatie over het programma.